Napjainkban az árnyékolástechnikának egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. Fontos szerepe van az otthonok, irodák komfortjának, esztétikájának és energia hatékonyságának növelésében. A megfelelő árnyékolástechnikai eszközök kiválasztásával megakadályozhatjuk életterünk nyári felmelegedését, télen pedig ezek a szerkezetek hő- és hangszigetelőként is funkcionálhatnak.

Az energia-megtakarítás esetében nem csak hőszigetelésről kell beszélni, hanem a hőségben nagy szerepet játszó, az ingatlanok értékét és komfortfokozatát növelő árnyékolástechnikáról is. A jó árnyékoló a napenergiát kevésbé engedi át és ezt az energiát a külső tér felé sugározza. Életterünk hő védelme érdekében sokat tehetnek a különböző árnyékolástechnikai megoldások, amely lehet akár csak egy egyszerű redőny is, amellyel egy átlagos nyári napon kiválthatjuk akár a légkondicionáló berendezést, sőt a kánikulai napokon áramfogyasztásának 50%-át meg is takaríthatjuk. Gondoljunk csak bele abba, hogy az épületek klimatizálása 2-3-szor akkora energiát emészthet fel, mint a téli szezonban a fűtés.

Hasznos funkciója mellett az árnyékoló szerkezet építészeti elemmé is válik, változatos szín- és formavilágával a minőségi árnyékoló házunk dísze lehet.

Az árnyékolók további funkciókat is betölthetnek, ezek közül a legfontosabb, hogy meggátolják a napsugarak akadálytalan bejutását a házba – ennek a követelménynek valamennyi fajtájuk megfelel. Ehhez kapcsolódik a fényszabályozás, a sötétítés illetve a belátás elleni védelem. Egyes típusoknak szerepük lehet a téli hőszigetelésben, és speciális kialakítás esetén a betörésvédelemben.

 

Forgalmazott típusok:

Külső tokos műanyag illetve alumínium redőnyök

Nyílászáróra építhető redőnyök

Zsaluziák

Külső textilárnyékolók

Zsalugáterek

Napellenzők (nyitott, fél-tokozott, tokozott, ablakra, teraszra, verandára)

Belső árnyékolók (reluxa, roletta, szalagfüggöny, sávroló, pliszé)